Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane
„Zagroda na pograniczu”
Jako ,,Zagroda na pograniczu” jesteśmy właścicielami stada kóz, które liczy 180 dorosłych samic mieszanej rasy anglo-nubijskiej. Kozy tej rasy dają bardzo smaczne mleko bez przykrego posmaku. Posiadamy już w pełni wyposażoną serowarnię, w której wytwarzamy kilkanaście rodzajów sera o różnych smakach-od bardzo prostych twarogowych aż po długo dojrzewające. Wszystkie sery robione są tradycyjnie beż użycia żadnych dodatków chemicznych przedłużających ich trwałość.
Efektem ubocznym naszej hodowli jest ogromna ilość czystego, nieskażonego antybiotykami obornika, który dla nas okazał się skarbem. Na wałach tego obornika uprawiamy ’’certyfikowane’’ ekologiczne warzywa starych odmian (przede wszystkim pomidory, ogórki i paprykę), niezmienionych genetycznie, bez sztucznych nawozów i bez używania chemicznych środków ochrony roślin.

Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane
„Zagroda na pograniczu”
Produkcja i przetwórstwo warzyw, mięsa i mleka koziego
Joachim Marczinski
ul. Grunwaldzka 27A, 47-470 Borucin
NIP 639-107-11-53
tel. 503 507 090
e-mail: edyta.mar@onet.pl
Nr gospodarstwa 048260101
WNI 24117212 – MOL
24113501 – RHD
Z tak wyprodukowanych warzyw robimy mnóstwo przetworów i różnego rodzaju syropów które z racji swych walorów smakowych i zdrowotnych znajdują uznanie wielu odbiorców co nas niezmiernie cieszy i motywuje do dalszej pracy – pracy która stała się naszą pasją i spełnieniem. Jako producenci żywności jesteśmy pod stałą kontrolą sanepidu i weterynarii.
Nasze produkty:
– WARZYWA: pomidory, ogórki, papryka,
– PRZETWORY: przecier pomidorowy, pomidorki suszone w oliwie, keczup, chutney, papryka konserwowa, ajwar, ogórki kiszone, ogórki konserwowe, sałatka ogórkowa z papryką, sałatka ogórkowa z curry, pikle w musztardzie, pikle w przecierze pomidorowym, zakwas buraczany, kapusta kiszona, czosnek kiszony w oliwie, pasztet wieprzowo-koźlęcy, bigos z koźlęciną, gulasz koźlęcy, fasolka po bretońsku z koźlęciną, syrop z mniszka, syrop z kwiatów czarnego bzu,
– NABIAŁ: twaróg kozi, jogurt, sery świeże podpuszczkowe: z czosnkiem niedźwiedzi, czarnuszka, kozieradką, suszonymi pomidorami, Ricotta, Feta, sery dojrzałe, kulki czosnkowe w oleju.